نوشته زیر برگرفته از کتاب حکایت ملک خداداد نوشته‌ی محمدرضا کمیلی است که عنوان یک اثر مهم برای شناخت واقعی از پاکستان مطرح شده است. در این کتاب، تلاش‌های ملک خداداد و نقش او در استقلال پاکستان به تصویر کشیده شده است. این کتاب با استقبال خوبی نیز همراه شده و به عنوان اولین اثر تمام رنگی برای معرفی کشور پاکستان تلقی می‌شود. اگر به دنبال تصویری واقعی‌تر از پاکستان هستید، مطالعه‌ی این کتاب می‌تواند به شما کمک کند. در ادامه به بخشی از این کتاب درباره شهر لاهور اشاره خواهیم داشت.

باغ شهری به وسعت تاریخ

بدون شک یکی از مشهورتری شهرهای کشور پاکستان است لاهور است. کانون فرهنگ و تمدن این کشور. اگر گردشگری به پاکستان سفر کند ولی به لاهور نرود نمی تواند ادعا کند که پاکستان را دیده است. در کتاب مرجع حکایت ملک خداداد لاهور اینگونه توصیف شده است:

اگر دست به دست تاریخ برگ‌ها را پس زده و به دوران گذشته سفر کنیم از زمانی که قلم در دست مورخان گشته لاهور را شهری آباد می‌بینیم که آغوشش به روی تمام مسافران باز بوده است. شهری زیبا در کناره رود راوی که غرق در زیبایی بوده و تکیه زدن بر کرسی حکومت آن آرزوی هر پادشاهی. می‌گویند وصال زیبارویان توان رقابت با رقیبان بسیار را می‌طلبد و لاهور نیز چنین بوده است. زیبایی خیره کننده آن باعث شده تا در طول تاریخ ده‌ها بار دست به دست شود و از سیک مذهب و مغول گرفته تا غزنوی و هندو دورانی حجله‌اش را پاسبانی کنندولی صد افسوس که این دست به دست شدن‌ها گرد ملالت بر چهره تاریخ این شهر خوب‌رو پاشیده است.

مسافران دنیای قدیم لاهور را به دیواره‌های قطور آن که چون حصاری شهر را در آغوش گرفته بود می‌شناختند، دژی که 13 دروازه باشکوه و مشهور داشت، دروازه‌های کشمیری و اکبری، شاه عالمی و روشنائی، دهلی و موری، مستی و شیرانواله و دیگر دروازه‌هایی که اینک تبدیل به خاطراتی در تاریخ این شهر شده‌اند. تا اوسط قرن 17 یعنی زمان شروع حکم‌رانی سیک مذهب‌ها در لاهور اگر مسافری بعد از غروب خورشید به شهر می‌رسید اجازه ورود نداشت زیرا دروازه‌ها بسته شده بودند.

اینک این شهر زیبا 404 کیلومتر مربع وسعت دارد و دومین شهر بزرگ پاکستان به حساب می‌آید که علم و ادب و فرهنگ و تاریخ و تمدن و صنعت را یک‌جا در خود جای داده است.

لاهور با 21 شهر جهان خواهر خوانده است از جمله شهرهای مشهد، اصفهان و آمل در ایران، که خود نشان دهنده اعتبار جهانی این شهر است، عظمت لاهور برای پاکستانی‌ها از این بابت است که نقطه آغاز استقلال ملک خداداد این شهر است و برای ایرانیان نیز اهمیت بالای شهر لاهور به دلیل اهمیتی است که مردمانش برای پارسی قائل بودند، برای مثال این شعر توسط  نورجهان ملکه مغولی لاهور سرود شده است:

لاهور را به جان برابر خریده‌ایم                     جان داده‌ایم و جنت دیگر خریده‌ایم

هریک از حاکمان لاهور از خود بنایی به یادگار گذاشته‌اند که البته سهم شاهان مغول بیش از بقیه بوده ولی در هر صورت حُسن سلیقه آنان این شهر را به باغ شهری زیبا تبدیل کرده که از شمال به کناره‌های رودی راوی می‌رسد و از شرق به مرز هند.

وجود 16 کنسولگری که متعلق به کشورهای مختلف از جمله ایران اسلامی است خود نشان دهنده اهمیت جهانی لاهور است.

مرکز ایالت پنجاب از مدرن‌ترین شهرهای پاکستان است و پروژه‌های بزرگی چون «اتوبوس مترو»  با ظرفیت جابجایی روزانه 220 هزار نفر در مسیری به طول 27 کیلومتر و با اعتباری بالغ بر 29میلیارد روپیه و همچنین «قطار شهری نارنجی» شاهد مثال خوبی برای ادعا ماست.

لاهور ظرفیت گردشگری بی‌نظیری دارد و باتوجه به این‌که از طبیعت زیبای پنجاب بی‌نصیب نمانده است و ساختمآن‌های تاریخی فراوانی نیز دارد خود به تنهایی می‌تواند روزها گردشگران را مشغول نگاه دارد. ده‌ها هتل 5 ستاره و 4 ستاره و سوئیت آپارتمان موجود در این شهر می‌توانند به خوبی امکانات اقامتی را  برای مسافران فراهم کنند. هتل‌های «پیرل کانتیننتال، لاکچری گرند، نیشات هتل ، پِلهام لاهور، کینگتس بریدج، پلاتینیوم، هریتیج لاکچری، گرند انکلیو» از جمله مراکز اقامتی چهارستاره و پنج ستاره در لاهور هستند که به سادگی از طریق آدرس وب سایت‌شان می‌توان در آن‌ها اتاق رزرو کرد. شب‌های لاهور چنان پر نور است که آسمان با جلوه تمام ستارگانش در برابر آن محو می‌شوند و در خاموشی ساکنان این شهر خورشید دوباره طلوع می‌کند تا زندگی در رگ‌های لاهور از سر گرفته شود.

برخی از جاذبه‌های شهر لاهور عبارتند از:

  1. قلعه شاهی (ارگ لاهور):
    • این قلعه در سال ۱۵۶۶ مورد بازسازی قرار گرفته و به دستور اکبر شاه سومین پادشاه گورکانی ساخته شد.
    • قلعه شاهی دارای بخش‌های متعددی است که از جمله آن‌ها می‌توان به دیوان خواص، متی مسجد، شیش محل و تماشاگاه نولخه اشاره کرد.
  2. مقبره اقبال لاهوری:
    • مقبره‌ی اقبال لاهوری، شاعر و فیلسوف مشهور پاکستان، در شهر لاهور قرار دارد.
    • این مقبره به عنوان یکی از مکان‌های مهم فرهنگی و تاریخی پاکستان شناخته می‌شود.
  3. باغ‌های شالیمار:
    • این باغ‌ها در لاهور قرار دارند و توسط شاه جهان بنا شده‌اند.
    • دیواره‌های باغ‌های شالیمار منبت‌کاری شده و زیبا هستند.
  4. باغ وحش لاهور:
    • باغ وحش لاهور یکی از بزرگ‌ترین باغ‌های وحش در پاکستان است.
    • در این باغ، می‌توانید انواع حیوانات و پرندگان را مشاهده کنید.
  5. مسجد سنهری (طلایی) در لاهور:
    • این مسجد در لاهور واقع شده و به دلیل طراحی زیبا و معماری منحصربه‌فرد خود شناخته می‌شود.

«شما می توانید در کتاب حکایت ملک خداداد بصورت کامل با این منطقه زیبا آشنا شوید.»

تور پاکستان، ۳ شب لاهور + ۳ شب بندر کراچی
تور پاکستان ۳ شب لاهور +۲ شب اسلام آباد +۳ شب بندر کراچی