یکی از بزرگترین اعیاد مردم پاکستان پس از پایان ماه مبارک رمضان رقم می خورد. مردم مسلمان و خداجوی کشور پاکستان که یک ماه روزه داری را پشت سر گذاشته اند عید فطر را با شکوه فراوانی جشن می گیرند.
مرد و زن، پیر و جوان، شیعه و سنی، همه و همه از مدتها قبل خود را مهیای برگزاری این عید باشکوه می کنند.
صبحگاهان مردمی که یک ماه روزه داری را پشت سرگذاشته اند در مساجد بزرگ شهر حاضر می شوند تا نماز عید بندگی را به جا آورند.
پس از آن یکدیگر را در آغوش می گیرند و با روی گشاده سعی می کنند کدورت ها را کنار گذاشته و همزمان با آغاز جشن عیدفطر زندگی خود را رنگ و جلا ببخشند.
خیاطان پاکستانی معمولا از دو هفته مانده به عید فطر دیگر فرصت قبول هیچ سفارشی را ندارند زیرا حتی اگر سه شیفت مشغول به کار باشند نمی توانند تمام سفارش های مشتریان خود را تکمیل کنند. این نشان دهنده این است که عید فطر چه اندازه برای مردم پاکستان اهمیت دارد.
بزرگترین تجمعات نماز عید فطر در مساجدی مانند مسجد پادشاهی لاهور و فیصل مسجد شهر اسلام آباد برگزار می شود و صدها هزار نفر در نماز عید فطر شرکت می کنند.
از سوی دیگر دولت پاکستان با هدف ارج نهادن به این سنت بزرگ اسلامی تعطیلاتی 3 تا 6 روزه برای عید فطر در نظر می گیرد و بسیاری از خانواده های پاکستانی این فرصت را برای یک سفر مغتنم می شمارند.
آذین بندی خیابانها و چراغانی مساجد و معابر از دیگر کارهای است که مردم پاکستان همزمان با عید سعید فطر انجام می دهند زیرا معتقدند که در روز عید با شادی ها را با دیگر مسلمانان تقسیم کرد.
عید فطر از جمله اعیادی است که بین اهل سنت و شیعیان محترم است و هر دو گروه سعی می کنند در برگزاری با شکوه آن دست به دست هم دهند.
در مناطق مختلف پاکستان رسوم خاصی وجود دارد که مردم در عید سعید فطر آن را به انجام می رسانند مثلا در مناطق شمالی پاکستان خانواده ها سفرهایی مملو از انواع شیرینی پهن می کنند. مردم سعی می کنند به خانه های هم سربزنند و دقایقی کنار سفره های بابرکت میزبانان خود بنشینند سپس مصافحه می کنند و به دیدار خانواده های دیگر می روند به این ترتیب افراد در روز عید فطر معمولا تمام اقوام و خویشان خود را ملاقات می کنند.
کودکان در این روز از بزرگترها عیدی دریافت می کنند که اسکناس های نو و تانخورده است به همین دلیل جشن عید فطر برای کودکان حلاوتی دو چندان دارد..
جشن عید قربان در پاکستان
عید ابراهیمی قربان که بین مسلمانان سراسر جهان پاس داشته می شود در پاکستان شور و تکاپوی متفاوتی دارد. روزها پیش از عید قربان در شهرهای مختلف دهها بازارچه موقت فروش قربانی دایر می شود. مردم سعی می کنند از روزها قبل قربانی خود را انتخاب کنند و مدتی آن را در خانه های خود نگهدارند.
برعکس بسیاری از کشورهای دیگر مردم مسلمان پاکستان اهتمام بسیار زیادی در انجام قربانی دارند و آن را یک واجب نانوشته و مستحب بسیار موکد می دانند به همین دلیل حتی خانواده هایی که بضاعت آنها چندان زیاد نیست سعی می کنند از مدتها قبل پول های خود را با صرفه جویی در مخارج جاری منزلشان جمع کنند و در روز عید قربان یک قربانی تقدیم درگاه احدیت کنند.
مراسم عید قربان رفته رفته تبدیل به یک جشنواره مفرح برای مردم شده است و بسیاری از مردم پیش از فرا رسیدن عید قربان به بازارهای فروش دام می روند تا بزرگترین و زیباترین قربانی ها را تماشا کنند.
از آنجا که پاکستان طیف وسیعی از نژادهای دام را در اختیار دارد این جشنواره با شکوه حضور احشام زیبایی همراه می شود به خصوص گاوهای نژاد پنجاب و کوهستان که از لحاظ جثه و قد و قامت بسیار بزرگ هستند.
برخی دیگر از گاوهایی که برای قربانی انتخاب می شوند شاخ های بزرگی دارند و برخی دیگر روی گردن خود برآمدگی های خاصی دارند که معرف نژاد آنها است.
این تنها نمایشی نیست که در بازارها رخ می دهد. بلکه هنرمندان پاکستانی حیوانات قربانی را به بهترین شکل ممکن تزئین می کنند تا جلوه آن با شکوه تر به نظر برسد.
در کنار این ها اعمال عبادی مانند نماز عید سعید قربان و پوشیدن لباسهای سفید رنگ نیز کاملا مرسوم است و مردم تمام تلاش خود را برای شرکت در نماز عید سعید قربان انجام می دهند نمازی که در مساجد مختلف کشور برگزار می شود.
عید قربان آنقدر اهمیت دارد که رئیس جمهور و نخست وزیر پاکستان حتما در آن پیام صادر می کنند و فرا رسیدن این عید بزرگ را به تمام مسلمانان پاکستان و دیگر کشورهای اسلامی تبریک می گویند.
دولت پاکستان گاهی تا 7 روز تعطیلات برای عید قربان در نظر می گیرد و این خود نشان می دهد که این عید بزرگ چه اندازه برای مردم و دولت اهمیت دارد.
بانوان پاکستانی نیز با خرید زیور آلات و استفاده از حنای تزئینی روی دستهایشان که به مهندی شهرت دارد به جلوه های این عید بزرگ می افزایند. معمولا لباسهایی که بانوان پاکستانی به تن می کنند انواع پولک دوزی و گلدوزی را روی خود دارند که سبب می شود کاملا متفاوت و زیبا جلوه کند.
مردم پاکستان در ایام عید قربان آماده استقبال از حجاج خود نیز می شوند تا با گردن آویزهای گل و اسکناس به پیشواز آنها بروند.
«برگرفته از کتاب حکایت ملک خداداد»
0 نظر